Frua gjør ting hun kan

I dag, flatbrød.

Fram med mel, melk og smør. Bakebolle og røresleiv. her er ingenting gjort med maskin. Dette er håndarbeid. Kan ikke påberope meg håntverk, det blir for ambisiøst.

Bakebollen fra potteriet på Røros er praktisk til slik arbeid.



Så skal den delen i 16 deler, eltes lett og kjevles og kjevles. tynnere og tynnere. Gjennomsiktig faktisk. Bakematta til Tuppervare er helt super.

Jo da, det vises. Den er gjennomsiktig. Da er det takka neste.

Det tar sin tid. Og det er litt rart å tenke på syns jeg. I dag hvor vi har all verdens hjelpemidler og det meste går fort, syns mange at dette å lage egen mat, eller flatbrød som jeg har laget i kveld, tar for lang tid.  For over 100 år siden hadde ikke folk brød som vi kjenner i dag. Da var det flatbrød stekt på takke som ble varmet over åpen ild.

Og bakstedeiene, som de het hadde nok ledd av min beskjedne haug ferdigstekte flatbrød.

Etterhvert ble det 16 leiver, og haygen ble høyere enn på bildet.

Her i huset er det skjeldent en kan gjøre noe alene, det er alltid noen som vil være med. Mannen deltar og passet takka, og gutta?

De følger med, det kunne jo hende det falt noe på gulvet. Koselig er det å være sammen slik. Doffen og Jonas er trivelige kamerater

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits