Tomtebrygg og tradisjoner

Vi går nå inn i den tiden på året hvor alle tradisjoner skal følges, koste hva de koste vil. Av både tid og penger. Så også her i huset. To mennesker med litt forskjellige tradisjoner forsøkte for første gang sist jul å få dette snirklet sammen. Det var ikke det store problemet, det hele handler vel mest om å gi og ta.

Mannen i huset har bodd flere år i Hemsedal, tiltros for at han er fra Sandefjord. Jul i Hemsedal er ribbe eller pinnekjøtt, men til ribba serveres det lefse og juleøl.

Eller som jeg er vant til, Tomtebrygg.

Min første jul her i Hallingdal var jeg på jobb. Og der får vi mat fra aldershjemmet. Der kom ribbe, medisterkaker, julepølse, surkål og lefse, tomtebrygg og brun saus(!)

Den første slurken med tomteøl sendte meg rett hjem til min barndom, hjemme hos mor og far. Det var en sterk opplevelse.

 

Så, derfor skulle vi lage denne vidunderdrikken i fjor, til jul. Tomflasker ble samlet, vannet ble temperert og satt på badet etter at sukker og gjær var blandet i. Det sydet og koste seg. Forsiktig og ærbødig kom ølet over på flasker ved hjelp av en hevert. Det luktet kjemegodt.

Så skulle det stå i noen uker før vi skulle prøvesmake.

Skuffelsen var kjempestor. Dette smakte ikke godt. Så vi lot hele lageret stå, på vaskerommet som er den kjøligste plassen i huset. I rom-jula hørte vi noen merkelige lyder der inne fra.

Flaskene hadde eksplodert! Fremdeles kal vi se flekker på veggen, tiltross for at den er vasket flere ganger.

Men vi prøver på nytt igjen, denne gang med dobbel dose sukker, og oppbevaring i et kjøleskap.

2 kommentarer

Solblom

14.11.2012 kl.08:47

Så morsomt; i foreningen igår fortalte ei av damene om et lignende tomtebrygg minne ;) Jeg har faktisk aldri smakt tomtebrygg, vi har aldri hatt en tradisjon for det. Lykke til med neste runde!

HandyLady

15.11.2012 kl.15:04

Herlig beskrivelse..! Jeg syns jeg ser flaskene på vaskerommet deres!

Gjør meg tjenesten... vask det aldri helt bort! Egentlig er det jo et vakkert minne <3

Skriv en ny kommentar

hits