Tomtebrygg og tradisjoner

Vi gr n inn i den tiden p ret hvor alle tradisjoner skal flges, koste hva de koste vil. Av bde tid og penger. S ogs her i huset. To mennesker med litt forskjellige tradisjoner forskte for frste gang sist jul f dette snirklet sammen. Det var ikke det store problemet, det hele handler vel mest om gi og ta.

Mannen i huset har bodd flere r i Hemsedal, tiltros for at han er fra Sandefjord. Jul i Hemsedal er ribbe eller pinnekjtt, men til ribba serveres det lefse og julel.

Eller som jeg er vant til, Tomtebrygg.

Min frste jul her i Hallingdal var jeg p jobb. Og der fr vi mat fra aldershjemmet. Der kom ribbe, medisterkaker, juleplse, surkl og lefse, tomtebrygg og brun saus(!)

Den frste slurken med tomtel sendte meg rett hjem til min barndom, hjemme hos mor og far. Det var en sterk opplevelse.

S, derfor skulle vi lage denne vidunderdrikken i fjor, til jul. Tomflasker ble samlet, vannet ble temperert og satt p badet etter at sukker og gjr var blandet i. Det sydet og koste seg. Forsiktig og rbdig kom let over p flasker ved hjelp av en hevert. Det luktet kjemegodt.

S skulle det st i noen uker fr vi skulle prvesmake.

Skuffelsen var kjempestor. Dette smakte ikke godt. S vi lot hele lageret st, p vaskerommet som er den kjligste plassen i huset. I rom-jula hrte vi noen merkelige lyder der inne fra.

Flaskene hadde eksplodert! Fremdeles kal vi se flekker p veggen, tiltross for at den er vasket flere ganger.

Men vi prver p nytt igjen, denne gang med dobbel dose sukker, og oppbevaring i et kjleskap.

2 kommentarer

Solblom

14.11.2012 kl.08:47

S morsomt; i foreningen igr fortalte ei av damene om et lignende tomtebrygg minne ;) Jeg har faktisk aldri smakt tomtebrygg, vi har aldri hatt en tradisjon for det. Lykke til med neste runde!

HandyLady

15.11.2012 kl.15:04

Herlig beskrivelse..! Jeg syns jeg ser flaskene p vaskerommet deres!

Gjr meg tjenesten... vask det aldri helt bort! Egentlig er det jo et vakkert minne <3

Skriv en ny kommentar

hits