Takkebakst

steke brd p takke er den eldste formen for bakst vi kjenner til. Veien fra flatbrd til brd var lang og kronglete, for ikke snakke om bruke takka til kaffemat. Sveler eller myke lefser er ny tradisjon, selv om den nevnes allerede tidlig p 1900 tallet.

I vre del av Buskerud er Rmmebrd og lefsekling selskapsmat. Kvikaku er stlskost.

Svela kommer fra vestlandet og var uten egg. Fra Bremanger har jeg en oppskrift som er gammel og enkel. 1 l surmelk, 4 ts natron og ca 900 g hvetemel. Helt enkel og uten smakstilsetninger.





Mine sveler inneholder:

4 egg,

200g sukker,

1 l kefir

600g hvetemel,

1 ts natron,

2 ts hornsalt,

3 ts vaniljesukker

175g smeltet margarin.

Rr egg og sukker lett sammen. Rr natron, hornsalt og vaniljesukker ut i litt av melken fr du tilsetter melken og resten av ingrediensene i rra, da unngr du den lette smaken av natron nr svelene er stekt. La rra hvile i minst 30 min. Takka stilte jeg m middels til hy varme.



15 sveler ble resultatet. Smakte godt med smr og brunost, eller smr og sukker. Beklager alle dere fra Hallingdal, dette var bedre enn kvikaku.

5 kommentarer

Monica K.

05.07.2011 kl.22:01

Mmmm, de s utrolig gode ut, ja...Har takke stende, og n oppskrift, s da er det vel bare

sette i gang da...:-D

Snn

05.07.2011 kl.22:13

Det er jo det jeg har sagt hele tida, sveler er best :D

grethe

05.07.2011 kl.22:39

Sveler er fantastisk :) N ble jeg skjessen :(

Kirsti

05.07.2011 kl.23:16

Namnamnam....jeg blir sulten av dette:-) Sveler er godt, husker at min gammeltante i Skjomen i nordland pleide steke snne til oss!!!

eldste-barnet

08.07.2011 kl.08:33

s veldig godt ut.

Skriv en ny kommentar

hits