Takkebakst

Å steke brød på takke er den eldste formen for bakst vi kjenner til. Veien fra flatbrød til brød var lang og kronglete, for ikke å snakke om å bruke takka til kaffemat. Sveler eller myke lefser er ny tradisjon, selv om den nevnes allerede tidlig på 1900 tallet.

I øvre del av Buskerud er Rømmebrød og lefsekling selskapsmat. Kvikaku er stølskost.

Svela kommer fra vestlandet og var uten egg. Fra Bremanger har jeg en oppskrift som er gammel og enkel. 1 l surmelk, 4 ts natron og ca 900 g hvetemel. Helt enkel og uten smakstilsetninger.





Mine sveler inneholder:

4 egg,

200g sukker,

1 l kefir

600g hvetemel,

1 ts natron,

2 ts hornsalt,

3 ts vaniljesukker

175g smeltet margarin.

Rør egg og sukker lett sammen. Rør natron, hornsalt og vaniljesukker ut i litt av melken før du tilsetter melken og resten av ingrediensene i røra, da unngår du den lette smaken av natron når svelene er stekt. La røra hvile i minst 30 min. Takka stilte jeg må middels til høy varme.



15 sveler ble resultatet. Smakte godt med smør og brunost, eller smør og sukker. Beklager alle dere fra Hallingdal, dette var bedre enn kvikaku.

5 kommentarer

Monica K.

05.07.2011 kl.22:01

Mmmm, de så utrolig gode ut, ja...Har takke stående, og nå oppskrift, så da er det vel bare å

sette i gang da...:-D

Sønn

05.07.2011 kl.22:13

Det er jo det jeg har sagt hele tida, sveler er best :D

grethe

05.07.2011 kl.22:39

Sveler er fantastisk :) Nå ble jeg skjessen :(

Kirsti

05.07.2011 kl.23:16

Namnamnam....jeg blir sulten av dette:-) Sveler er godt, husker at min gammeltante i Skjomen i nordland pleide å steke sånne til oss!!!

eldste-barnet

08.07.2011 kl.08:33

så veldig godt ut.

Skriv en ny kommentar

hits